humlesurr Surra loss 17 oktober 2018
Antonia, Toini
Bli medlem | Logga in

tid 03 Aug 2018, kl. 21:28

Makt kommer underifrån

Ett exempel på hur makt utövas är häxprocesserna under medeltiden och framåt. En felaktig föreställning som framförallt feminismen har är att det var ett patriarkalt förtryck styrt uppifrån. Denna teori är grovt förenklad. Allt myndigheterna behövde göra var att glänta på Pandoras ask. Man gav vanligt folk lite mer makt att säga vad de tyckte. Vilket lockade fram det värsta ur dem. Att vittna mot någon man hatade var ett sätt att höja sig själv och få en smak av makt. Hände till och med att barn vittnade mot sina föräldrar och anklagade dem för trolldom. Man kunde bli av med en person man alltid avskytt. Det bildades konstellationer där man hetsade varandra inom gruppen och fick människor torterade och avrättade för nöjes skull. Ofta var det grupper av barn som gjorde sådant. Att fantisera ihop historier om färder till Blåkulla och riter med djävulen var spännande. De vuxna tog dem ju på allvar. De fick vara vittnen i en rättegång.

Men de var barn trots allt. Fanns värre skurkar som Mäster Håkan. Denne var en bödel och psykopat av värsta sort. Han hade utbildat sig i Tyskland och gjorde anspråk på att vara expert på häxor. Mäster Håkan visste allt om hur man avslöjade en häxa. Ofta kunde han peka ut ett födelsemärke på kvinnans kropp utan att ha sett det i förväg. Förmodligen för att han hade våldtagit henne. Bekännande tvingade han fram genom tortyr. Efter avrättningen fick han bra betalt. Mäster Håkan slog mynt av häxförföljeserna och levde gott.

Man kan dra parelleller till nazismen och mycket annat. Allt myndigheterna behöver göra är att ge folket större frihet så börjar de snart ge sig på varandra. Den verkliga makten kommer underifrån. Om folket hade revolterat mot de styrande hade skräckvälden inte existerat men de behöver bara väcka vårt eget begär efter makt så sköter vi deras jobb.

Redigerat av Pecos 2018-08-03, 23:31:49

Visningsläge: 

trådad visning platt visning platt tråd
Makt kommer underifrån Pecos03/08
Ibland är det nog så at... Mugge16/08
För en gångs skull Pecos18/08

Följ Humlesurr

Twitter
Prenumerera
Copyright © 2009-2018 Humlesurr Webbplatsen använder cookies. Läs mer» Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional