humlesurr Surra loss 21 april 2015
Anneli, Annika
Bli medlem | Logga in

tid 05 Jun 2012, kl. 22:19

Gustav Vasa - ett porträtt

Är ju nationaldag i morgon, vilket firas till minne av Gustav Vasas kröning. Fann ett blogginlägg jag skrev för några år sedan. I sin tur inspirerat av en bok. Håll till godo!

Hur såg den svenske kungen ut? De flesta har säkert en uppfattning om det. Han finns på våra sedlar, på målningar, i böcker osv. Men hur pass trovärdiga är dessa bilder som vi vant oss vid att se?

För det första finns det nog inga ursprungliga målningar kvar. Reserverar mig lite när det gäller detta. Det rör sig om kopior som gjorts efter originalen. Låt vara skickligt men ändå. Gustav var märkligt nog inte mycket för att låta porträttera sig och det skedde först på ålderns höst. För det andra hade han säkerligen synpunkter på hur målningarna skulle utföras, precis som han hade ett finger med i historieskrivningen. Han ville ha kontroll av eftervärldens minne.

Med säkerhet vet man att han inte hade hög panna som han brukar avbildas med. Det hörde till den tidens ideal inom konsten att avbilda så. En släkting till honom berättar efter kungens död att han hade ljusgult hår, rosiga kinder, vacker hy och röda, fylliga läppar. Vidare var han 178 centimeter. Det var nog tänkt att ställa sig in hos hans söner och ska tas med en nypa salt.

Undersökningar av graven i Uppsala domkyrka har visat att han var 173 lång, hade rund, sluttande panna, kraftig käke med tilltaget underbett och spår efter benröta. Hans käkben visade också tecken på en man som måste lidit svårt av inflammationer. Gustav älskade mjöd bryggt på honung och söta bakverk. Han var kanske rentav en pionjär när det gäller sockerberoende. I allafall älskade han allting sött. Det hade sitt pris.

Bortsett från det utséendemässiga så var han nog jobbig att ha att göra med i det vardagliga livet. Han styrde och ställde. Kontrollbehovet och den ständiga misstänksamheten mot allt och alla kunde säkert upplevas kvävande för omgivningen. Inte minst för hans barn som hade svårt att frigöra sig när de växte upp. De ville fatta beslut på egen hand men han la sig i. Johan III som blev hertig över Finland fick stränga order att inte blanda sig i utrikespolitiken. Erik XIV hade stora planer på att åka till England med en stor flotta och försöka få till det med drottning Elizabeth. Det tyckte fadern inte alls om och ansåg att det var slöseri med kronans resurser.

Antagligen släppte behovet av kontroll när han fått starkt i sig och blev avslappnad. Han var musikalisk och kunde spela luta. Sjöng gjorde han också. Säkert var han glad och bullrig när det hölls fester. Enligt ögonvittnen ska han ha varit trevlig då och inte alls lika kärv som i vanliga fall.

Till skillnad mot vad man kan tro om en sådan man så var han väldigt mån om sina barn. Han oroade sig när de var bortresta, skrev brev till dem konstant och uppmanade dem att ta hand om sig själva. Till deras förmyndare gav han råd om vad de skulle äta, ha för kläder, akta sig för osv.

Visningsläge: 

trådad visning platt visning platt tråd
Gustav Vasa - ett porträt... Pecos05/06
Bilden Tecumseh06/06
inte jag. (liten historie... tanten06/06
Historia i skolan Pecos06/06
Kung Loverq06/06
Kanske inte direkt men... Pecos06/06
Sanningen Loverq06/06
Nyköpings gästabud Pecos07/06
det är alltid segraren tanten07/06
Vilken Loverq07/06
Den som är sann Pecos07/06
Spännande Loverq07/06
Mer historia Pecos07/06
Förklaring Pecos07/06
Illa Loverq07/06
Rik men lycklig? Pecos07/06
Statens AnnCB08/06
6 juni 1809 AnnCB08/06

Följ Humlesurr

Twitter
Prenumerera
Copyright © 2009-2015 Humlesurr Webbplatsen använder cookies. Läs mer» Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional