« tillbaka till Trädgård
 

tid 01 maj 2019. kl. 9:37 #1

Nävor vs kirskål

Gjort en iakttagelse. För några år sedan var rabatten helt täckt med kirskål. Jag grävde upp så mycket det gick och planterade nävor. Sen dess har jag plockat och rensat kirskål. I år är det nästan inget. Nävorna däremot brer ut sig allt mer. Har börjat ta över. Detta är kanske inte så konstigt. Vad jag lagt märke till är att grannen som antagligen inte plockat kirskål i hela sitt liv har blivit av med det också. Hans rabatt angränsar till min. Börjar undra om nävor sprider något gift i marken som utrotar konkurrenter? Inte bara mina planterade blodnävor som trivs utan även vilda som växer som ogräs. Jag har fortfarande kirskål men inte bland nävorna. Kanske kan vara något att prova.

tid 15 maj 2019. kl. 19:00 #2

Ramslök

Nog aldrig smakat det. Får ge mig ut och plocka. Kirskål är inte svårt att få tag på. Kan vara fint när det växer ute i naturen men tråkigt när det tar över trädgården. Kväver allting annat. Ska prova receptet. Passar bra när man följer ketodieten 🥑🥦🍗.Både nässlor och kirskål trivs där det är hög kvävehalt. Tecken på att man har bra jord.

tid 04 juni 2019. kl. 20:37 #3

Allelopati

Lärde mig ett nytt ord. Betyder just växters kemiska krigföring. Men det visste du kanske redan.

tid 15 maj 2019. kl. 14:45 #4

Testar bara

Upptäckte precis att du öppnat ditt forum igen. Ville testa. Vet inte ens vad nävor är för något. Kirskål däremot äter jag flera gånger i månaden trots att de flesta ser det som ett ogräs. Dels gör vi en slags "spenat" på Kirskål men det jag gillar mest är kirskålspesto.

En gudomlig variant av Kirskålspesto kan du få i fall du orkar åka till Rövarekulans naturreservat utanför Höör. Där växer just nu flera hektar vild Ramslök i dalgången under bokskogskronorna. Du finner sällan Ramslök i butikerna.Och då den finns är den svindyr.

Plocka nån halvliter Ramslök snabbt...jag vet man får inte i ett natureservat, men tro mig, det är några droppar i ett hav av Ramslök du tar. Du behöver bara en del av det. Resten kan du frysa in i en påse.

Därefter åker du hem till Bara och plockar Kirskål. Har dina giftsprutande nävor tagit kål på dem som växer hos dig så ta en promenad och plocka Kirskålen i Torup i stället. Hela bokskogen är full av Kirskål och du finner dem redan dominera undervegetatopnen intill parkeringen där motionspåren börjar. Plocka nån liter. Tar högst några minuter.

I kylskåp håller Kirskålspeston, även om du öppnat burken och tar regelbundet utan problem några månader.

Ta exempelvis 5 dl kirskål. 1/2 dl Ramslök, 3 dl Olivolja, 1/2 dl solrosffrön och en halv dl Valnötter så har du allt som krävs för att göra en hel burk av gudomlig smakupplevelse av ditt ogräs. Nån slags tjottaffräsmaskin som finffördelar och blandarvallt underlättar också

Kirskålen är dessutom mycket näringsrik. I samma klass som brännässlor faktiskt då även kirskålen innehåller mycket vitaminer och andra näringsämnen.

Har du inte möjlighet att fixa Ramslöken så ta nån vitlöksklyfta istället. (inte mer än högst 1 stor eller två små klyftor då för mycket vitlök tar över och minskar smakupplevelsen av den fantastiska kirskålen ) Ramslök påminner faktiskt en hel del om vitlök i smaken fast den är något mildare men det blir inte riktigt lika gott med vitlök


(redigerat 2019-05-15 03:02)